SolidWorks se ne zažene po posodobitvi Windows 10

Če se vam SolidWorks noče zagnati oz. se vsakičen postopek zagona prekine pri VBA inicializaciji ("Initializing VBA engine…" – glej sliko spodaj), je težava povezana z zadnjo posodobitvijo Windows 10 (1809).

Gre za nekompatibilnost med SolidWorks oz. VBA dodatkom in Windows 10 posodobitvijo. Težava je že znana na strani SolidWorks proizvajalca, vendar še ni odpravljena.

Možne so naslednje obhodne rešitve:

 1. Repair SolidWorks instalacije
  V Windowsih pod Nadzorna plošča > Programi in funkcije (Control Panel > Programs and Features) desno kliknete na SOLIDWORKS program na seznamu in izberete Spremeni (Change), ko se odpre Installation manager, pa izberete opcijo Repair in sledite korakom do konca.

  Če ta korak ne reši težave, sledite naslednjim korakom.

 2. Obnovite Windows sistema (Recovery) v stanje pred namestitvijo posodobitve, če obstaja obnovitvena točka (Restore point) in če smatrate, da vam to ne povzroči izgube morebitnih kasnejših sprememb na sistemu.

  Obnovitev sistema najdete pod Nastavitve > Posodobitev in varnost > Obnovitev (Settings > Update & Security > Recovery) oz. pod Nadzorna plošča > Obnovitev (Control Panel > Recovery)

  Če tega ne želite, sledite naslednjemu koraku.

 3. Odstranitev VBA modulov

  To odstranite tako, da greste na lokacijo s SolidWorks instalacijskimi datotekami (bodisi na DVD-ju oz. lokalno, kamor ste si jih naložili iz spleta) v podmapo \PreReqs\VBA\ ter od-instalirate modula vba71.msi in vba71_1033.msi (desni klik na datoteko => Uninstall – glej sliko spodaj).

  Opozorilo: Po tem koraku vam ne bodo delovali makroji in enačbe znotraj SolidWorksa. Če slednje koristite v praksi, poskusite raje z eno od prvih dveh rešitev.

 • 3
 • 07-Feb-2019
 • 383 Views